Erasmus+ Open Doors Day: EU:n koulutusasiantuntijat vaihtavat näkemyksiä tulevaisuuden ammattitaitoisista työntekijöistä

Tapahtumat

EU:n Construction Blueprint -hankkeen hankekumppanit järjestivät 22. helmikuuta yhdessä Erasmus+ Open Doors -päivän, johon kutsuttiin eurooppalaisten oppilaitosten asiantuntijoita jakamaan tietämystään nuorisoa ja liikkuvuutta koskevista aiheista sekä siitä, miten rakennusalalle saadaan houkuteltua enemmän naisia.

Tapahtuma toteutettiin hybridimuodossa. Blueprint-hankkeen Brysselin kumppaneista koostuvan yleisön lisäksi läsnä oli verkossa koulutusalan asiantuntijoita ja yleisön jäseniä kahdestatoista EU-maasta (Espanja, Portugali, Ranska, Italia, Irlanti, Belgia, Saksa, Suomi, Slovenia ja Puola).

Seuraavia aiheita käsiteltiin kolmessa paneelissa, joissa kussakin oli 3-4 asiantuntijaa:

Nuoret Euroopassa: nuorten näkemykset yhteiskunnasta ja työstä rakennusalalla.

Tässä pyöreän pöydän keskustelussa meillä oli eri asiantuntijoita Espanjasta, Sloveniasta, Ranskasta ja Italiasta, jotka keskustelivat siitä, miten tärkeää on toimia nuorten työllistymisen kannalta rakennusalalla. Osallistujat olivat:

 • Belén Campillo, Madridin kaupunginvaltuusto – Työllisyysvirasto.
 • Sašo Turnšek, Mariborin rakennuskoulu ja lukio.
 • Philippe Dresto, Compagnons du Devoir.
 • Margherita Roiatti, Fondazione ADAPT.
Ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden ja henkilöstön liikkuvuus: Mahdollisuudet, tärkeimmät osallistujat ja aloitteet

Tässä pyöreän pöydän keskustelussa, johon osallistui asiantuntijoita Saksasta, Irlannista ja Belgiasta, saimme tietoa Euroopassa toteutettavista liikkuvuusohjelmista ja niiden tuomista eduista. Osallistujat olivat:

 • Lars Scarpello, Talentbrücke.
 • Avril Behan, SOLAS – tulevaisuuden korkeakoulu.
 • Laetitia Beckers, Constructiv.
Naiset rakennusalalla: Nykytilanne, uusimmat aloitteet ja digitalisaation mahdollisuudet.

Tämän pyöreän pöydän keskustelun aikana olemme käsitelleet rakennusalan sukupuoliongelmaa, jossa olemme käsitelleet ongelmaa siitä, että ala on hyvin maskuliininen. Asiantuntijat Irlannista, Kreikasta, Puolasta, Portugalista ja Liettuasta antoivat meille avaimet sukupuolistereotypioiden poistamiseen:

 • Elisabeth O´Brien, Technological University of the Shannon: Midlands, Midwest.
 • Tohtori Antonis Panas, Ateenan kansallinen tekninen yliopisto.
 • Grażyna Różanek, rakennusalan alakohtainen osaamisneuvosto.
 • Joaquim Nogueira de Almeida, ANAKI.
 • Rytis Kaminskas, kansallinen passiivitaloyhdistys.

Paikalla olleet osallistujat ja verkkokuuntelijat pystyivät myös osallistumaan keskusteluun ja esittämään asiantuntijoille kysymyksiä kunkin asiantuntijapaneelin jälkeen.

Ammattitaitoisten työntekijöiden houkutteleminen ja kouluttaminen rakennusalan ammatteihin on edelleen yksi alan suurimmista haasteista. ERASMUS+ Open Day -tapahtuman osallistujat pääsivät tutustumaan erilaisiin kansallisiin aloitteisiin ja saivat ideoita siitä, miten tähän haasteeseen voitaisiin vastata omissa maissa.