Fundación Laboral ja Euroopan komissio järjestävät koulutus-, terveys- ja turvallisuusasiantuntijoiden Eurooppa-kokouksen Brysselissä

Tapahtuma on osa Health & Safety Blueprint -hanketta, aloitetta, jonka EC: n Easme Agency tilasi yhteisyritykselle ja joka täydentää Construction Blueprint -projektia.

Noin 30 eurooppalaisen rakennusalan edustajaa tapasi 3. lokakuuta Brysselissä ensimmäiselle sidosryhmäkokoukselle ”Alakohtainen pätevyysstrategia: rakennusalan tukitoimenpiteet”, joka järjestettiin Fundación Laboralin ja Euroopan komission (EY) välisessä koordinoidussa yhteistyössä. Tapahtuma on osa eurooppalaista terveys- ja turvallisuussuunnitelmaa, jota yhteisyritys on toteuttanut joulukuusta 2018 lähtien komission pienten ja keskisuurten yritysten toimeenpanoviraston (Easme) johdolla.

EY: n sisämarkkina-, teollisuus-, yrittäjyys- ja pk-osaston johtaja Fulvia Raffaelli avasi tapahtuman muistuttamalla yhteisön tavoitetta, jonka mukaan Euroopasta on tarkoitus tulla ensimmäinen manner, joka saavuttaa ilmastoneutraalisuuden vuoteen 2050 mennessä. Tässä kunnianhimoisessa tavoitteessa rakentaminen on ratkaisevan tärkeää. kuten Raffaelli huomautti. Raffaelli osoitti, että teknologinen ja ympäristön kehitys vaativat työntekijöiden energiatehokkuuden, digitalisoinnin ja kiertotalouden taitojen parantamista ammattitaitoisen työvoiman lisäämiseksi.

Tämä muutos työmalleissa, tekniikoiden ja innovatiivisten materiaalien soveltamisessa liittyy esiin nouseviin riskeihin ja edellyttää päivitettyä turvallisuus- ja terveyskoulutusjärjestelmää.

Enemmän kuin vain haaste, mahdollisuus

Fundación Laboralista kansainvälisten projektien johtaja Javier González esitteli edistysaskelta, jotka H&S Blueprint -aloite on saavuttanut terveys- ja turvallisuuskysymyksissä parantaakseen ammattitaitojaan vihreissä työpaikoissa rakennusalalla. Nämä tulokset pannaan täytäntöön päivitetyssä ja täydellisessä koulutuskehyksessä, joka vastaa tämän alan uusiin tarpeisiin.

Belgian pääkaupungin työturvallisuus- ja työterveyshallinnon (OSHA) johtaja Brenda O’Brien, joka puolusti, että ”vihreät työpaikat ovat kestäviä vain, jos ne ovat turvallisia ja terveellisiä”; ja Jan Cromwijk, hollantilaisen ISSO Construction Services -osaamiskeskuksen projektikoordinaattori puhuivat koulutuksesta ”vihreissä” työpaikoissa.

Pyöreän pöydän keskusteluun osallistui Fundación Laboralin kansainvälisen projektiteknikon Laura Mesan edustaja. Yhteisiin rakennustekijöiden ehkäisyelinten (OPPC) edustajat Espanjasta, Italiasta ja Saksasta sekä eurooppalaisten alakohtaisten järjestöjen edustajat, kuten Euroopan Rakentajat ja puutyöläiset (EFBWW), Euroopan rakennusliitto (EBC) ja Euroopan rakennusteollisuusliitto (FIEC), rakennusprojektin kumppanilaitokset.

Keskustelu keskittyi tarpeeseen tarjota työntekijöille erityistä turvallisuus- ja terveyskoulutusta uusille vihreille työpaikoille. Haaste, johon asiantuntijat viittasivat mahdollisuutena lisätä alan houkuttelevuutta ja luoda paremmin pätevää työvoimaa, mikä auttaa planeetan kestävyyttä.