Selvitetään rakennusteollisuuden alakohtaisen osaamisen nykytilanne

Tulokset

Hankkeessa on julkaistu «Status Quo -raportti», jonka tavoitteena on analysoida rahoittajien maiden rakennusteollisuuden nykytilaa. Tätä analyysia käytetään taustana alakohtaisen osaamisstrategian valmistelussa.

Viime vuoden lopulla Construction Blueprint julkaisi alakohtaista osaamista koskevan tilannekatsausraportin, jonka tavoitteena on osoittaa nykyisten ja tulevien taitojen välinen ero, jotta voidaan vahvistaa alan työntekijöiden koulutustarpeet lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Ensimmäinen askel tähän työhön oli ”PESTLE-analyysiraportti”, jolla määritettiin poliittiset, taloudelliset, sosiaaliset, teknologiset, oikeudelliset ja ympäristötekijät, jotka voivat vaikuttaa taitoihin useiden Euroopan maiden sektorissa: Belgia, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka , Irlanti, Italia, Liettua, Slovenia ja Espanja.

Tämä asiakirja on toinen askel alakohtaisen taitostrategian suunnittelussa, johon sisältyy strateginen toimintasuunnitelma ja etenemissuunnitelma – joka on otettu käyttöön hankkeen elinaikana ja sen loppuunsaattamisen jälkeen.

Tämän raportin tarkoituksena on tunnistaa tärkeimmät suuntaukset Euroopan tasolla, jotta voidaan kehittää metodologinen kehys tulevaan ammattitutkimukseen ja koulutukseen.

Tarkastellaan rakennuksen ympärillä

Yksi nykyisen rakennusteollisuuden tärkeimmistä johtopäätöksistä oli, että tällä sektorilla on tärkeä rooli Euroopan talouskasvussa – rakentamisen huomio ”Eurooppa tänään” -raportin mukaan rakentaminen tuottaa noin 9% bruttokansantuotteesta (BKT) Eurooppa tarjoaa 18 miljoonaa suoraa työpaikkaa; analysoitujen maiden kriisistä huolimatta vuosina 2008-2015.

Kaikissa maissa rakennusala on kuitenkin kokenut kasvua viime vuosina. Maat, joissa ala kasvaa eniten, ovat Irlanti ja Slovenia. Muissa maissa, kuten Kreikassa, ala kuitenkin etenee hyvin hitaasti maata koetelleen kriisin vuoksi.

Keskeiset alueet

Raportissa tuodaan esiin kolme avainaluetta, jotka muodostavat rakentamisen päähaasteet: digitalisaatio, kiertotalous ja energiatehokkuus:

  • Digitalisoinnista asiakirjassa korostetaan, että analysoidut maat olivat keskittyneet BIM: iin ja että ne aikovat tulevaisuudessa kattaa muun digitaalitekniikan, kuten robotit, automaation, 3D-tulostimet ja skannerit … Itse asiassa Euroopan rakennusteollisuus ei digitalisoidu samaan tahtiin kuin muut teollisuudenalat, jotka mukautuvat nopeammin teknologisiin haasteisiin. Tämä vaatii tehokkaita digitalisointikoulutusohjelmia, jotka olisi otettava käyttöön kansallisiin koulutusjärjestelmiin, jotta voidaan varmistaa työntekijöiden taitojen tarkoituksenmukaisuus.
  • Jokaisessa analysoidussa maassa kiertotaloutta pidetään yhtenä kansallisten toimintasuunnitelmien päätekijöistä. Erityisosaamisen puutteen kattamiseksi jätehuollon koulutus olisi otettava käyttöön kansallisissa koulutusjärjestelmissä sekä tarkat tiedot rakennusalan tuotteiden ympäristövaikutuksista.
  • Energiatehokkuus on rakennusteollisuuden uusi ajotaitojen ohjaaja. Parhaillaan kehitetään monia eurooppalaisia ​​aloitteita, jotka korostavat jatkuvan koulutuksen tarvetta rakennusten energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan.
Osaamisvaje ja koulutustarpeet

Osaamisvajeiden ja koulutustarpeiden osalta Status Quo -raportti osoittaa, että teknologinen kehitys tuo joukon uusia ja esiin nousevia käytäntöjä, jotka todennäköisesti muuttavat rakennusalan maisemaa. ”Vihreiden” rakennusten kehittäminen ja kestävä jätehuolto sekä energia-ala vaaditaan rakennusalan työntekijöiltä erityistaitoja. Siksi yksi päätoimenpiteistä näiden esteiden ratkaisemiseksi oli koulutustoimien kehittäminen, joiden pitäisi lisätä keskitason ja korkeasti koulutettujen työntekijöiden määrää.

Rakennusesteet

Analyysin jälkeen kumppanuudet ovat ryhmitelleet esteet eri makroalueilla: Poliittinen / lainsäädäntö; Taloudellinen / sosiaalinen; rakenteelliset; ja koulutus, jotka ovat tärkeimmät aukot, jotka rakennussuunnitelmassa on ratkaistava, jotta voidaan laatia etenemissuunnitelma ja toimintasuunnitelma uuden rakennustaidon strategian laatimiseksi.

 Lataa «Status Quo -raportti alakohtaisista taidoista» (englanniksi)